Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2020 16:44 - "Мини - Швейцария"
Автор: velman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 206 Коментари: 0 Гласове:
3



 В едно от най-красивите кътчета на Швейцария, край езерото Лугано, се е “сгушила” великолепната “Мини - Швейцария”.

Открита през март 1959 год., еспозицията предизвиква истински фурор и за изненада и на самите основатели, посетителите достигат фантастичната цифра от 10 000 000.

Потънала в разкошната зеленина и екзотичните цветя на полуострова Мелида “Мини Швейцария” разкрива пред очарования поглед един изпипан до съвършенство макет на другата, голямата Швейцария.

И тя е жива! Електрически влакчета се движат по миниатюрни железопътни релси, прекосяват “държавата” и после се завръщат. Корабчета плуват по езерото Леман , внимателно заобикалят женевския воден стълб и се отправят към замъка на Монтрьо. Зъбчата железница катери своите червени кабинки към високите алпийски върхове, където величествено се извисява “мини” Юнгфрау. Камиончета и лимузини летят по асфалтови аутобани. Между тях чевръсто се промъква … “смърф” в обувка. Малки лодки и корабчета се движат по течението на реката Рейн, която бавно лъкатуши сред живописни ферми, стари селски мелници и древни замъци.

Сред помпозните къщи-символи на Цуг, Алтдорф, Швиц, Биен, Базел и Цюрих, кокетни ферми пресъздават селскостопанския поминък  на кантоните Берн, Фрибург и Юра. Фабрики от миналото са съчетани умело със съвременни заводи и електически юзини.

На фона на тази изпълнена с живот панорама се открояват малките копия на големите символи на Швейцария: международното летище в Цюрих, пристанището на Базел, националният цирк на Швейцария, фабриката за часовници “Longines” в Сент Илие, паметникът на Вилхелм Тел в Алтдорф, наклонената кула в Сент Мориц. Катедрали, църкви, замъци и площади, прочути в целия свят минават пред очите като в цветен калейдоскоп и остават там завинаги.

Остава завинаги и споменът за щастливите лица на обитателите на тази малка страна, наречена “Мини-Швейцария”, в която няма глад, стачки, данъци и полиция.  Където ,в лазурното небе, плуват планери и балони – символ на  лелеяната мечта за свобода.

Тук швейцарците идват за да преоткрият своята Родина. А ние, чужденците – за да се поразходим за малко в рая , да го “вдишаме” и да си кажем: “Господи, има го! Каква красота!”




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: velman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17091
Постинги: 23
Коментари: 15
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930